Δήμος Τεμπών, ένας τόπος όπου η βυζαντινή και εκκλησιαστική παράδοση αναβιώνεται μέσα από τα βυζαντινά μοναστήρια και τους ναούς.
Τα σήμαντρα της πίστης αντιλαλούν στις βουνοπλαγιές και στις καταπράσινες τοποθεσίες. Βυζαντινά μοναστήρια και ναοί, μνημεία αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής αξίας, θα σε βοηθήσουν να συνδεθείς με τα Θεία και φυσικά με τον καλύτερο εαυτό σου. Μοσχοβολά ο τόπος από τη θέαση του Θεού ανάμεσά μας.
Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι χτισμένη στα τέλη του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της και σπάνιες εικόνες με σημαντικότερη αυτή του Αγίου Γεωργίου ένθρονου.
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι αφιερωμένος στον Δρακοντοκτόνο Άγιο και αποτελεί πιστό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Αμπελακίων.
Ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος είναι πολιούχος του χωριού, ανεγέρθηκε το 1720, ιστορήθηκε το 1721 από τον αγιογράφο Κωνσταντή, έχει στολιστεί δε με τοιχογραφίες και έχει πλουτιστεί με ξυλόγλυπτο Τέμπλο και Χορό.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως στον προαύλιο χώρο του ναού και στο νότιο μέρος αυτού συναντάμε την προτομή του Αμπελακιώτη Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος υπήρξε ήρωας στην πολιορκία του Μεσολογγίου, στοιχείο το οποίο μαρτυρά την έντονη σχέση και συμμετοχή των Αμπελακιωτών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στα χωριά Πυργετός και Αιγάνη.
Μεταξύ του Πυργετού και της Αιγάνης, στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγ. Ραφαήλ. Στο Καθολικό των Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαρίσης, φυλάσσεται τεμάχιο Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ.
Στο ξωκλήσι στη χαράδρα, εκεί που οι ασβεστωμένοι τοίχοι, το κρύο νερό και ο βαθύς ίσκιος των δέντρων σε καλούν να προσευχηθείς, δεν μπορεί παρά να νιώσεις ανάλαφρος και ήρεμος. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κρανιά, Ραψάνη και Πυργετό και χάρη στη γερόντισσα Χρυστονύμφη που έζησε εκεί για 30 χρόνια, διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Μετά από πολλά χρόνια ερείπωσης εγκαταστάθηκε στη μονή η ενάρετη και ονομαστή για την ανδρεία και υπομονή της, Γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία παρέμεινε σε αυτή για τριάντα περίπου χρόνια έως της κοιμήσεως της κατά την 14η Δεκεμβρίου 2011.
Σήμερα, εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή η Γερόντισσα αυτής Υπομονή μοναχή, δύο μοναχές και μία δόκιμη.