Kεντρική πλατεία των Αμπελακίων - Δήμου Τεμπών

Ξενώνας Αμπελάκια | 9 Μούσες

Κάντε Κράτηση
  • English

Ορειβατικά Μονοπάτια

Εμπειρίες ζωής το λες είτε επιλέξεις μονοπάτι που ανεβαίνει προς τις κορυφές του βουνού είτε το διασχίζεις πλάγια. Ρέματα, βρύσες με κρυστάλλινο νερό, πανοραμική θέα, πλούσια βλάστηση, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ορειβατικών μονοπατιών. Υπάρχει σήμανση, αλλά κυρίως υπάρχει διάθεση αναζήτησης και αγάπη για το βουνό απ΄όσους επιλέγουν κάθε μια από τις ακόλουθες διαδρομές που γοητεύουν. Απλός πεζοπόρος ή εξασκημένος ορειβάτης ακολούθησε την επιλογή της δική σου βιωματικής πορείας.

Σπηλιά – Αμπελάκια

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σπηλιά - Αμπελάκια 18 χλμ. (4 χλμ. δασικός)
ΤΥΠΟΣ: χαμηλή βλάστηση – δάσος
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Σπηλιά 850 μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5.5 ώρες
Νερά και πανύψηλα δέντρα, χωματόδρομος και δασικά σημεία γαλήνης και απόλαυσης, διαδρομή που σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης.

Κάστρο Ωριάς – Αμπελάκια

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ε. Ο. – Κάστρο Ωριάς - Πρ. Ηλίας – Αμπελάκια, 5,5 χιλ.
ΤΥΠΟΣ: ορεινή πεζοπορία, σε χαμηλή βλάστηση
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 300 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: 385,5 χιλ πάρκινγκ Ε.Ο.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
Η ωραία γυναίκα που επέλεξε να θέσει τέρμα στη ζωή της πέφτοντας από τους βράχους, ονοματοδότησε το κάστρο της Ωριάς (παραφθορά της λέξης ωραία). Η διαδρομή εξαιρετική μέσα σε πυκνή βλάστηση, καθώς βλέπεις την κοιλάδα των Τεμπών από ψηλά.

Σπηλιά – Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σπηλιά 850 μ.- Καταφύγιο ΕΟΣ 1600 μ. 5 χλμ.
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 750 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Σπηλιά 850 μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2.5 ώρες
Στον ίσκιο των δέντρων το χιόνι δεν σηκώνεται εύκολα. Στα ξέφωτα, ο ήλιος σε κοιτά κατάματα, ενώ λίγο πιο πάνω, στα δάση με τα όμορφα περάσματα, τα πουλιά συνεχίζουν απτόητα το τραγούδι τους. Το καταφύγιο ένα κτίσμα το οποίο μετά τη συντήρησή του το 2.000 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα για ύπνο και 500 άτομα για φαγητό την ημέρα σε περίπτωση ανάγκης.

Ιτέα - Προφήτης Ηλίας - Ραψάνη

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αγ. Παντελεήμονας Ιτέας - 100 μ.- Πρ. Ηλίας.- 500 μ.- Ραψάνη - 600 μ.
ΤΥΠΟΣ: Πεζοπορία σε χαμηλή βλάστηση
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 500 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Τέμπη - Αγ. Παντελεήμονας Ιτέας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2.5 ώρες
Μία ακόμη διαδρομή στην πλευρά του Ολύμπου με αρκετό ενδιαφέρον. Βλάστηση, καθαρός αέρας, ομορφιά τριγύρω. Όλα συμβάλουν στο να ενταχθείς στην παρέα των πεζοπόρων.

Σπηλιά – Συναχόβρυση - Ανατολή

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σπηλιά 850 μ.- - Ανατολή 15 χλμ.
ΤΥΠΟΣ: Χαμηλή βλάστηση, δάσος από έλατα και οξιές
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 700 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Σπηλιά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4.5 ώρες
Διαδρομή πλούσια σε φυσική ομορφιά. Άφθονα νερά και καταρράκτες, άλλοτε μικροί κι αλλού μεγαλύτεροι δροσίζουν τις ρίζες των δέντρων και των ποώδη φυτών. Μοσχοβολά η ρίγανη και το θυμάρι, πιο ψηλά οι κρανιές, οι φλαμουριές και η μαύρη πεύκη. Στα ψηλά, το δάσος στολίζουν καστανιές βελανιδιές και οξιές. Η σήμανση είναι καλή προς βοήθεια όλων.

Ιτέα - Τέμπη - Σταθμός Ραψάνης (Κλέφτικο)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αγ. Παντελεήμονας – Σταθμός Ραψάνης 10,5 χλμ.
ΤΥΠΟΣ: Ορεινή πεζοπορία. (Αγροτικός 4,5 χλμ., μονοπάτι 6 χλμ.)
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 320 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Αγ. Παντελεήμονας Ιτέας - 100 μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3.5 ώρες
Η διαδρομή ξεκινά από χαμηλά δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και ανάμεσα στους ελαιώνες. Τα βράχια απότομα κι ο Πηνειός συνεχίζει το ταξίδι του προς τη θάλασσα καθώς τον φωτογραφίζουμε από ψηλά. Σύντομα το ενδιαφέρον στρέφεται σ’ ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο που συναντάμε και στην κουφάλα του χωρά η σοφία του χρόνου και η παρέα ολόκληρη. Στα μονοπάτια του Κλέφτικου οι πέτρες αναποδογυρίζουν φέρνοντας στο νου ιστορίες του παρελθόντος και ζωηρές αφηγήσεις.

Ραψάνη - Καλλιπεύκη

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ραψάνη - Καλλιπεύκη 14 χλμ.
ΤΥΠΟΣ: Χαμηλή βλάστηση - έλατα (1 χλμ. αγροτικός–4 χλμ. δασικός)
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: 600 μ.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Ραψάνη 600 μ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 ώρες
Εν μέρει χωματόδρομος, κατά τόπους βλάστηση με πουρνάρια,αλλά και δασικός δρόμος σε ελατόδασος και δάσος οξιάς όπου θα συναντήσεις τρεχούμενο νερό στη βρύση Ντουρούτη.

Κρανιά - Πόροι

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Κρανιά – Πούρλια 10 χλμ.
ΤΥΠΟΣ: Χαμηλή βλάστηση
ΥΨ. ΔΙΑΦΟΡΑ: Διάσχιση
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Κρανιά
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3.5 ώρες
Όμορφη διαδρομή στο πλάϊ του Ολύμπου. Αφετηρία η παραδοσιακή Κρανιά και μέσα από μονοπάτι (όχι πάντα εύκολα προσβάσιμο λόγω βλάστησης) οδηγείται κανείς ως τα πρώτα σπίτια των Π. Πόρων ή αλλιώς “Πούρλια”.

Δείτε επίσης /

bookphonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram